Cum ne afectează dezordinea acasă și la birou

Mediul în care lucrezi, fie acasă sau la birou, are un efect semnificativ asupra productivității tale. Când spațiul în care îți desfășori activitatea este dezordonat, așa ești și tu.

Ideea este că se pierd minute de muncă prețioase de fiecare dată când încercăm să căutăm documente împrăștiate pe birou sau diferite alte obiecte necesare.  Același lucru este valabil și pentru aceia care păstrează toate documentele în format electronic și nu fizic. Uu sondaj internațional a arătat că oamenii care îți desfășoară munca în fața unui laptop pierd până la două ore pe săptămână în căutarea fără rezultat a documentelor digitale pierdute.

Dar dezordinea te poate afecta și în moduri mai indirecte. Mediul de desfășurare ne influențează semnificativ cogniția, emoțiile și comportamentul și chiar relațiile cu ceilalți. Spațiile ticsite și dezordonate pot avea efecte negative asupra nivelului nostru de stres și anxietate, precum și asupra capacității noastre de concentrare, alegerilor alimentare și ne pot afecta chiar și somnul. Și poate te gândești că acest lucru ne afectează doar acasă sau poate crezi că menținerea curățeniei este necesară doar în locuința proprie.

Dar multinaționalele și toate sediile de birouri cheltuie anual sume foarte mari pentru menținerea curățeniei și crearea unui spațiu sănătos și curat angajaților săi.  Stresul la locul de muncă face întreprinderile să cheltuie sume considerabile de bani și pentru asigurări medicale și îngrijire. Asta înseamnă că trebuie să recunoaștem cât de mult ne afectează dezordinea și murdăria din jur și să găsim o soluție pentru rezolvarea acestora.

Dezordinea îți afectează creierul și munca

S-ar putea să crezi că nu te deranjează sertarele pline de obicte și hârtii sau teancurile de documente de pe bioru. Dar s-a demonstart științific cum creierului nostru îi place ordinea și că amintirile vizuale constante ale dezorganizării ne drenează resursele cognitive și ne reduc capacitatea de concentrare. Cu atât mai mult, atunci când eliminăm toată murdăria din jur, suntem mai capabili să ne concentrăm și să procesăm informațiile, iar productivitatea crește.

Un studiu efectuat asupra efectelor dezordinii din casă a constatat că indivizii care se simțeau copleșiți de cantitatea de „chestii” din casele lor aveau mai multe șanse să  amâne lucrurile pe care le aveau de făcut.

De asemenea, dezordinea ne poate afecta sănătatea mentală, făcându-ne să ne simțim stresați, anxioși sau deprimați. Cercetările efectuate de Statele Unite în 2009, de exemplu, au descoperit că nivelul cortizolului cu hormoni de stres a fost mai mare la mamele al căror mediu de acasă a fost aglomerat și dezorganizat; nivelurile crescute de cortizol susținute în timp pot duce la anxietate și depresie. Cercetătorii din SUA au examinat interacțiunea dintre stres și dezordinea locului de muncă și au descoperit că stresul și epuizarea emoțională îi determină pe angajați să întârzie să ia decizii și să păstreze mai mult material pentru toate sarcinile lor permanente la îndemână, ceea ce înseamnă că astfel se ajunge la spații de lucru dezordonate.

Relațiile cu ceilalți pot fi, de asemenea, afectate de dezordinea noastră. Într-un studiu recent, participanții care lucrau în birouri  dezordonate au fost percepuți a fi mai puțin conștiincioși, mai nevrotici și mai puțin agreabili. Iar astfel de atitudini din partea unor angajați pot influența modul în care ceilalți interacționează cu aceștia și pot avea consecințe negative asupra evoluției carierei.

Ce se poate face?

1. Curăță regulat spațiul de lucru și încearcă pe cât posibil să nu mai lași să se strângă lucruri inutile într-un loc. Aceasta este cea mai simplă metodă de a menține curățenia și de a ține dezordinea la distanță – constanta cu care faci curățenie. Dacă lucrezi de acasă, menține un spațiu bine delimitat pentru muncă pentru a putea face diferența mai ușor între timpul alocat ”la birou” și timpul alocat acasă.

2. Pentru echipe și organizații, stabiliți zile regulate de „curățenia de primăvară”. Acest lucru poate crea interacțiune socială și sprijin în jurul unei sarcini de care majoritatea oamenilor nu se bucură. Ia în considerare și instituirea unei politici de birou curat pentru a menține curate și spațiile de lucru comune. De asemenea, poți lucrează cu echipa de IT pentru a oferi asistență angajaților sub forma instrumentelor care să-i ajute în gestionarea și păstrarea  documentelor online, dar și claritate cu privire la ce ar trebui păstrat și ce poate fi aruncat. Pentru a face acest lucru, organizațiile trebuie să găsească un echilibru între considerentele practice și cele de securitate și să țină cont de nevoia angajaților de autoidentitate și autonomie.

3. Apelează la o firmă de curățenie care se poate ocupa atât de căminul tău, cât și de spațiile de birouri. Uneori este o ușurare să apelezi la profesioniști care să se ocupe de lucrurile pe care tu nu le-ai face atât de repede și ușor.

 

 

Call Now Button